Kíváncsi vagy rá, hosszú távon mi a garancia a párkapcsolati boldogságra? Nos, a Business Insider újságírója is kíváncsi volt rá, és megdöbbentő eredményt kapott.

Esküvője előtt Mark Manson feltette a kérdést a már sok éve házas olvasóknak, hogy mi a legjobb tanács, amit adnának – és meglepetésére az 1500 válaszoló szinte mind ugyanazokat mondta.

1. Csakis jó okból légy együtt a társaddal

A külső elvárásoknak megfelelés nem jó ok. A „talán ő majd megoldja az életemet és boldoggá tesz”, a „szerelem mindent megold”, a „jól nézünk ki együtt” nem jó ok. A „nem akarok magányos lenni” szintén nem jó ok. Az egyetlen jó ok az, hogy bármi is történik, szeretsz azzal a másik emberrel együtt lenni.

2. Legyen reális képed a párkapcsolatról és a romantikáról

A „boldogan éltek, míg meg nem haltak” nem létezik. Az örök szerelem sem, és a rózsaszín köd is elmúlik. Mindig lesznek hullámhegyek és hullámvölgyek, jobb és rosszabb napok. Semmi sem marad változatlan. Viszont ha jól választasz, mindig ott lesz melletted az az egyszerű emberi lény, aki a hibáival együtt is biztonságot és örömöt nyújt, akivel tisztelitek egymást. Az igaz szerelem valójában választás és elköteleződés kérdése.

3. A tisztelet még a kommunikációnál is fontosabb

A szépség elmúlik. A szexuális vonzalom sem lesz mindig jelen. A lángoló szerelem sem örök. De valójában akkor van vége mindennek, ha a másik iránt érzett tisztelet múlik el.

Érdekes módon azok a válaszadók, akik 10-15 éve élnek házasságban/kapcsolatban, mind a kommunikációt, a dolgok megbeszélésének fontosságát helyezték előtérbe, a 20-30-40 éve házasok viszont abszolút a tisztelet fontossága mellett tették le a voksukat. A tisztelet nyilván mindenkinek mást jelenthet, de elég, ha az adott két ember ugyanazt gondolja róla.

4. Beszéljünk mindenről nyíltan…

… akkor is, ha fáj. Ha egymással van bajotok, egymással kell megbeszélnetek, nem barátokkal vagy rokonokkal. Ne legyenek titkok, mondjátok ki egymásnak, ami a szíveket nyomja. Itt lép be a képbe a bizalom bonyolult témaköre is: ha nem tudtok egymásban megbízni a legsötétebb időkben, betegségben, bajban, akkor az nem valódi bizalom.

 

(Folytatjuk)

Via Business Insider