Aki keres, előbb-utóbb talál magának párt, de vajon hogyan zajlana a keresés édes-keserű procedúrája, ha Magyarország helyett egy más országban, más kultúrában, netán más korban kellene rábukkannod a Nagy Ő-re?

Természetesen vallástól és bőrszintél függetlenül minden emberben él a vágy, hogy társra leljen, de a társadalom különféle szokásokat és hagyományokat épít a párkeresés és párválasztás köré.

India

A hagyomány szerint Indiában azok a fiatalok, akik elérték a nemi érettség megfelelő fokát, a falu kerítőjéhez fordultak, aki pontos listával rendelkezett a még házassági köteléken kívül élő ellentétes neműekről. A kerítő elsősorban a szülők kívánságait vette figyelembe: kaszt, társadalmi státusz, foglalkozás, anyagi helyzet, majd az így megmaradt lehetőségek közül az asztrológia alapján választotta ki a legmegfelelőbb társjelöltet. Rendszerint a szülők egyezkedtek, a fiataloknak vajmi kevés beleszólása volt a végső döntésbe. (De minek is, amikor a horoszkópok közben passzoltak, haha?)

Puritán Amerika

A 17. századi puritán Amerikában fontos tényező volt a párok szelektálásakor, hogy a fiatal nő és a férfi vajon kényelmesen és jól alszik-e egymás mellett. Hogy a szerencsétlen leányzó erénye ne kerüljön veszélybe, egy kemény táblát helyeztek el kettejük között, és ha reggel mindketten kipihenten ébredtek, az első próbán átment a kapcsolat, és megkezdődhettek a tárgyalások a majdani jegyesség lehetőségeiről. (Hmm, mennyit változott a világ pár száz év alatt: ma inkább azok házasodnak össze, akik egy szemhunyásnyit sem tudtak aludni egymás mellett.)

Thaiföld

A hmong törzs tagjai még ma is gyakorolják a különös szokást, miszerint ha egy srác érdeklődik egy lány iránt, zsinórt erősít a derekához, majd együtt sétálnak. Ha a beszélgetés jó hangulatban telik, a férfi „elrabolja” a nőt a szülői háztól, de persze csak a házassági ceremónia után teszi magáévá (jobb esetben).

Pápua Új-Guinea

Bizonyos törzsek a világnak ezen a felén a párválasztás hivatalos közösségi ceremónia mentén zajlik: ha a szülők összeillőnek tartanak egy párt anyagi helyzetük alapján, és a fiatalok is szimpatizálnak egymással, szüleik esküvői ruháját veszik fel, és a két család vigyázó tekintetétől kísérve randiznak először. Szorosan egymás mellett ülnek, és megengedett, hogy néha összeérintsék az arcukat, ami a szexuális érdeklődés első számú fokmérője ebben a kultúrában.

Forrás: Neon
Fotó