Párkapcsolat függőség
Posted by Társkeresőoldal on 16 április 2023

Mi az a párkapcsolat függőség?

A párkapcsolati függőség olyan állapot, amelyben valaki túlzottan attól függ a párkapcsolatától, hogy boldog és elégedett legyen az életével. Az ilyen emberek gyakran keresik a kapcsolatokat, és folyamatosan azt érzik, hogy csak akkor értékesek, ha van valaki, akivel együtt vannak. A párkapcsolati függőség önmagában nem egy hivatalos mentális állapot, de számos tünete és következménye van, amelyek jelentős hatással lehetnek az életminőségre és a kapcsolatokra.

A párkapcsolati függőség tünetei közé tartozik a folyamatosan új kapcsolatok keresése, még akkor is, ha azok rövid életűek vagy károsak. Az érintettek gyakran tartanak attól, hogy egyedül maradnak, és folyamatosan bizonyítani akarják magukat a párkapcsolataikban. Az ilyen emberek gyakran elengedik saját értékeiket és határaikat annak érdekében, hogy megtartsák a párkapcsolatukat.

A párkapcsolati függőségnek számos negatív következménye lehet. Az érintettek gyakran tapasztalják az érzelmi kimerülést, az önértékelés csökkenését, és az egyéni élet céljainak és érdeklődési körének elhanyagolását. A párkapcsolati függőség akadályozhatja az érintetteket abban, hogy kiegyensúlyozott és egészséges kapcsolatokat tartson fenn, és korlátozhatja az önmegvalósítás és a boldog élet lehetőségét is.

Ha valaki azt érzi, hogy problémája van a párkapcsolati függőséggel, akkor érdemes szakember segítségét kérni, aki segíthet az érintettnek megérteni az állapotát, és megtalálni azokat a megoldásokat, amelyek segíthetnek az állapot kezelésében.

Mik a jelei ennek?

A párkapcsolati függőségnek számos jele lehet. Az alábbiakban felsorolunk néhány olyan tünetet, amelyek jelezhetik, hogy valaki párkapcsolati függőségben szenved:

 1. Folyamatosan azon gondolkodik, hogy találjon valakit, aki szereti, vagy attól fél, hogy egyedül marad.
 2. Nem érzi jól magát, ha nincs párja, és ezért folyamatosan új kapcsolatokat keres.
 3. Túlzottan ragaszkodik a jelenlegi párjához, és attól fél, hogy elveszíti.
 4. Túlzottan aggódik a párkapcsolata miatt, és folyamatosan ellenőrzi, hogy a párja tényleg szereti-e őt.
 5. Elengedi saját határait és értékeit a párkapcsolatban, és olyan dolgokat tesz vagy elvisel, amelyeket egyébként nem tűrne el.
 6. Az életben minden más érdekli kevésbé, csak a párkapcsolatokra koncentrál.
 7. Az életben minden más érdekli kevésbé, csak a párkapcsolatokra koncentrál.
 8. Az érintett személynek nehézséget okoz az érzelmi kiegyensúlyozottság elérése, és gyakran szorong vagy depressziós állapotba kerül, ha nincs párkapcsolata.
 9. Az érintett személy úgy érzi, hogy csak akkor értékes, ha van valaki, aki szereti őt, és ezért nagy mértékben függ az elfogadástól és a szeretettől.

Ha valaki azt észleli, hogy a fent említett tünetek jelentkeznek az életében, akkor érdemes szakember segítségét kérni, aki segíthet az állapot megértésében és a megfelelő kezelési módszerek kiválasztásában.

Hogyan lehet ezen segíteni?

A párkapcsolati függőség kezelése az érintett személy helyzetétől függ. Az alábbiakban öt olyan módszert javasolunk, amelyek segíthetnek a párkapcsolati függőség kezelésében:

 1. Felismerés: Az első lépés a probléma megoldásához a felismerés. Az érintett személynek fel kell ismernie, hogy van egy problémája, és hogy párkapcsolati függőségben szenved.
 2. Támogatás: Az érintett személynek segítségre és támogatásra van szüksége a függőség leküzdéséhez. Fontos, hogy az érintett személy nyitott legyen a segítségre, és elfogadja a támogatást.
 3. Szakember segítsége: Szakember segítségét kell kérni a probléma kezeléséhez. A pszichoterápia lehet hatékony megoldás, amely segít megérteni az alapvető okokat a függőség mögött, és fejleszti az érzelmi és társas készségeket.
 4. Az önismeret fejlesztése: Az önismeret fejlesztése lehetővé teszi az érintett személynek, hogy felismerje a saját határait, értékeit és szükségleteit. Ez segíthet az érintettnek abban, hogy megtanulja, hogyan lehet egészséges határokat létrehozni a párkapcsolatban.
 5. Életmódváltás: Az életmódváltás segíthet az érintett személynek abban, hogy új érdeklődési köröket találjon, és megteremtse az életében a szükséges egyensúlyt. Az érintettnek ajánlott felfedezni az érdeklődési körök széles skáláját, és új hobbi, sport vagy szabadidős tevékenységek révén új barátokat találni.

Fontos megjegyezni, hogy a párkapcsolati függőség kezelése hosszú és nehéz folyamat lehet. Az érintett személynek türelmesnek kell lennie, és elfogadnia kell, hogy a gyógyulás időbe telik. Azonban a megfelelő támogatással és kezeléssel az érintett személy képes lesz megbirkózni a függőségével, és egészséges párkapcsolatot kialakítani.