A biztonságos randizásról

 

Az első randevú kapcsán a legnehezebb a meglehetősen izgalmas érzések elkülönítése. Nem nehéz összekeverni a kellemes izgatottságot az első találkozást illetően azzal a kisség bizonytalan érzéssel, hogy valami nincs teljesen rendben. Pedig a végeredmény szempontjából elég jelentős különbség is lehet…

Hogy ebben segítsünk, összeszedtünk néhány tippet és jó tanácsot.

 

Találkozó egy forgalmas helyen

Azt mondják, biztonságot leginkább a sokaságban találhatunk, s nincs ez másképp a randik terén sem. Az első találka lehetőleg olyan helyen legyen, ahol sok ember van, el lehet vegyülni, de legalábbis nem igazán alkalmas az intim közelségre. Nem kell rögtön az első találkán ilyen közel kerülni egymáshoz, ha minden jól alakul, úgyis lesz még nagyon sok alkalom rá a későbbiek folyamán. Alapszabály, hogy az első néhány randi esetében a sokak által látogatott helyek biztonságosabbak.

 

Közlekedés önállóan

A legtöbb esetben igazán udvarias dolognak számít, ha partnerünk felajánlja, hogy mondjuk autójával elugrik értünk a lakásunkhoz vagy a munkahelyünkre randevú előtt. Nem így van ez viszont az első néhány randevú esetén – hiszen valójában ekkor még nagyjából teljesen idegenek vagyunk egymásnak – idegeneknek pedig nem szívesen adjuk meg otthonunk vagy munkahelyünk címét. Menjünk saját autóval, vagy tömegközlekedéssel, esetleg sétálva vagy bringával – különösen az első randevúkor. Így ha a végén úgy alakul, hogy nem jött meg az a bizonyos szikra, nem kell feltétlenül kötelezőnek éreznie egyik félnek sem, hogy hazafuvarozza a másikat vagy hogy elfogadja a fuvart. Sok kínos pillanatot lehet így megtakarítani magunknak…

 

Figyeljünk az alkoholfogyasztásra

Az alkohol kellőképpen képes befolyásolni a megítélő képességünket – ez pedig kifejezetten fontos az első randevúkon, mikor azt szeretnénk eldönteni, hogy folytatjuk-e az adott versenyzővel a találkozókat vagy egyáltalán nem érdemes. Jó ötlet például nem is fogyasztani alkoholt az első randevúkon, esetleg olyan helyekre szervezni a randit, ahol nem is lehet kapni. Mindenképpen érdemes viszont figyelni arra, hogy ne fogyasszunk sok alkoholt, főként hogy ne rúgjunk be teljesen. Érdemes figyelni az italokra abból a szempontból is, hogy a poharunk/üvegünk mindig maradjon a szemünk előtt, nehogy valamit beleönthessenek vagy beleszórjanak.

Legyen B-tervünk

Még ha az összes többi szabályt (jó tanácsot) el is felejtjük, ez az, amit soha sem szabad. Mindenképpen találjunk valakit, leginkább egy barátot, aki az első randik alatt valahogy tud érdeklődni a helyzetünk felől – akár SMS-ben, akár egy telefonhívással, akár valahogy máshogy, a lényeg, hogy a randizónak segítsen abban, hogy biztonságban érezze magát. Van, aki annyit tesz csak, hogy az érkezés után felhívja egy barátját, majd egy óra múlva újra, hogy minden rendben van. Van, akit az nyugtat meg, ha egy barátja a randi alatt felhívja őt, hogy minden rendben van-e. Megoldás lehet az is, ha a randevú helyszínén a személyzet egyik tagjának elmondjuk, hogy ez egy első randi, de lehet dupla randit is szervezni – a lényeg, hogy a biztonságunk soha nem forogjon veszélyben.

 

Használd a mobiltelefonszámodat

Ha esetleg néhány alkalomra tervezzük a randizgatást a kiválasztottal, érdemes a mobiltelefonszámunkat megadni az otthoni vagy a munkahelyi szám helyett. Ez utóbbiakat ugyanis könnyen le lehet nyomoztatni, aztán pedig néhány telefonhívással olyan információkat is könnyen meg lehet szerezni rólunk, amiket nem biztos könnyen és szívesen megadnánk gyakorlatilag idegeneknek.

 

Nem kell mindent elsőre elmondani

Amikor találkozgatunk valakivel, érdemes óvatosan, könnyedén csöpögtetni az információkat magunkról. Egyrészt így a randevúzgatás maga is sokkal izgalmasabb, érdekesebb lesz, másrészt viszont így nem azt mutatjuk a partnerünknek, hogy sima áldozatok vagyunk. Sokan „szakosodtak” az ilyen típusú randevúzókra, ők pont az ilyen embereket keresik, akik hajlamosak rögtön a kapcsolat elején mély, személyes információkat kiadni magukról – mint például szeretteik közeli halála vagy korábbi kapcsolatok sikertelensége, hibái. Azonban a sebezhető emberek könnyű célpontok, s ezt sokan ki is használják – bár a dolog másik oldala, hogy később, mikor már igazán komolyra fordulnak a dolgok, ez a sebezhetőség viszi előre a kapcsolatokat. De semmiképpen sem az első randin.

 

Hallgass a megérzéseidre

Ha úgy érzed, hogy valami nem az igazi, ne próbáld magad meggyőzni az ellenkezőjéről. Van az úgy, hogy hosszas levelezések után kiderül, hogy élőben mégsem passzoltok egymáshoz, s bár simán lehet, hogy valamelyikőtöknek (esetleg mindkettőtöknek) csak rossz napja van, érdemesebb gyorsan rövidre zárni a dolgokat ahelyett, hogy túl sokáig járatnánk az agyunkat, hogy mi is lehet a gond. Egy udvarias „elnézést, nem érzem magam teljesen jól” simán megoldja a helyzetet – főként, ha gyorsan a tettek mezejére lépsz, amint úgy érzed, hogy valami nincs rendben…

 

A gyerekeket érdemes kihagyni

Néhány egyedülálló társkereső odáig is elmegy, hogy online profiljából teljesen kihagyja a gyermekeit, attól félve, hogy néhányan esetleg így próbálnak gyermekeket rabolni. Ez nem igazán szükséges addig, amíg tudjuk külön kezelni a társkeresést és a magánéletünket. Ez elég egyszerű, nem kell a profilunkba képeket feltölteni a gyerekekről (és egyáltalán, olyan helyekre sem, ahol nem tudjuk kontrollálni, hogy ki láthatja a fotókat és ki nem), a gyerekeknek nem kell találkozniuk a partnerünkkel addig, amíg tényleg komolyra nem fordulnak a dolgok, de legalábbis jó néhány hónapig. S eddig természetesen nem érdemes magukra hagyni a gyerekeket a partnerrel…

 

Ezek a tanácsok alapvetően elég nyilvánvalóak, mégis, mikor éppen egy adott helyzetben vagyunk, mintha nem lennének annyira evidensek. Remélhetőleg egyetlen jövőbeni társkeresőnek sem lesz problémája egy-egy randi közben, ugyanakkor érdemes felkészülni néhány előre tervezhető helyzetre.

Reméljük, ebben segíthettünk nektek ezzel a néhány tanáccsal.