Már bizonyítékok is vannak arra, hogy a netes randioldalak nem csak a párkapcsolatokra és házasságokra vannak hatással, hanem a teljes társadalomra.

 

netrand

Az internet és az online társkeresők megjelenése előtt a legtöbb párkapcsolat vagy véletlen találkozásból született, vagy a laza ismeretségi kör tagjai – munkatársak, rokonok, barátok, szomszédok – mutatták be egymásnak a két felet.

Azóta nagyot változott a világ, ma már a második legnépszerűbb ismerkedési forma a netes társkeresés a heteroszexuálisok körében. Az online találkozás pedig nem pusztán arról a két emberről szól: ha szorosabbra fonódik a viszony a két addig teljes  idegen ember között, az egymásnak addig teljesen ismeretlen baráti-családi társaságaik is kapcsolatba kerülnek egymással részben vagy egészben; vagyis addig nem létező, új társasági kapcsolatok is kialakulnak.

Josue Ortega (University of Essex) és Philipp Hergovich (University of Vienna) kutatása szerint az online társkereső oldalaknak köszönhető, hogy egyre több a rasszok közötti vegyesházasság is – korábban a bizonyos rasszhoz tartozás komoly korlátokat szabott a társadalmi érintkezésben, jóval nagyobb volt a távolság a legtöbb etnikai és vallási csoport között is (fontos tudni, hogy az Egyesült Államok bizonyos részein még a hatvanas évek végén is tiltott volt az etnikailag vegyes házasság).

A tanulmányból az is kiderült, hogy azok a házasságok, ahol a kapcsolat online randizással kezdődött, jóval tartósabbnak bizonyulnak, mint a  hagyományosan ismerkedők esetében; sokkal alacsonyabb náluk a válási arány, ráadásul hamarabb is jutnak el a házasságkötésig, mint az offline ismerkedő párok. Ennek az lehet a magyarázata, hogy a randioldalakra jó esetben eleve komoly szándékkal regisztrálnak a társkeresők (míg egy szórakozóhelyen csak másodlagos cél az ismerkedés), továbbá az, hogy az egy helyre összegyűlt társkeresők között sokkal nagyobb eséllyel találjuk meg a hozzánk minél több ponton passzoló társat, mint ha véletlenszerűen ismerkednénk a hétköznapokban.

 

Via Technologyreview.com

Fotó: Jiri Wagner/Unsplash