180 millió szingli
Posted by Társkeresőoldal on 12 november 2012

Kínában 180 millióra becslik azoknak az egyedülálló férfiaknak és nőknek a számát, akiket aktívan foglalkoztat a párkeresés. November 11-én, a “négy egyes”, a szinglik napján az érintettek sok helyütt közös vacsorára gyűltek össze, a nagyobb online áruházak pedig egyszeri – 50 százalékos – kedvezményt kínáltak ez alkalomból.


A kínai hagyományok szerint a nőknek 25-26-éves korukig már mindenképpen el kell kelniük, de a legtöbb faluban 20-22 év az “ajánlott korhatár”. Mára azonban – elsősorban a városokban – változott a trend, aminek nem kis részben a megváltozott életforma az oka. Különösen a sikeres nők tolják ki a házasságkötés idejét, hiszen a létfenntartás kényszere esetükben nem olyan erős. Az idő haladtával státusukból azonban nehezen szabadulnak. A harmincadik életévükhöz közelítők már rendkívüli nyomásnak vannak kitéve a család, a szülők részéről. A vidékről elszármazottak különösen. És ezen az sem segít, hogy egyesek az újévi családi összejövetelre esetleg “álvőlegényt” bérelnek.

Az aggódó szülők parki társkereső találkozókra mennek, ahol egymásnak ajánlják csemetéiket, faluhelyen esetenként az eladósorban lévő lány képével, iskolai bizonyítványával járják a szomszéd településeket, és keresik a korban, képzettségben és vagyoni háttérben is megfelelő jövendőbelit.

A kerítői hivatás ma Kína-szerte reneszánszát éli, fiatalemberek tucatjait közvetítik, ha kell, akik adott esetben személyesen megjelennek a lányos háznál, és beszámolnak magukról, vagyoni helyzetükről. A házasulandók közötti kölcsönös vonzalom és szeretet fontosságát leginkább csak a társadalomkutatók emlegetik.
A lakás, a biztos munkahely és jövedelem, valamint a kocsi a városokban már-már alapkövetelmény. A “korosodó” nők közül többnyire csak a vágyak szintjén, a piacon ugyanis a tehetős, már lakással rendelkező, 30 év feletti férfiak, többnyire a 19-22 éveseket részesítik előnyben.

A kínai családtervezés szigora és a fiúgyermek előnyben részesítése miatt ugyanakkor országosan a “kereslet és a kínálat” jelentős arányváltozására lehet számítani a nők javára. A demográfusok azt jósolják, hogy 2020-ra 30 millióval több házasulandó férfi lesz, mint nő. Tehát öt férfiból egynek nem lesz párja. Vannak olyan vélekedések, amelyek szerint a hadsereg majd felveszi a “többletet”, mások úgy vélik, a helyzetből a kéjnők húznak majd hasznot, és vannak akik a nőrablások számának növekedését vetítik előre.

Forrás: Tőzsdefórum
Fotó