Amikor valóságos randira kerül sor, a nők elvárásai csökkennek.

A legtöbb nőnek viszonylag pontos elképzelése van arról, milyen férfira is vágynak. Amikor azonban a nők találkoznak egy potenciális partnerrel, alapvető elvárásaik a nagy Ő-vel kapcsolatban mérséklődnek. Az emberek ugyanis azt szeretnék, hogy az aktuális partnerjelölt megfeleljen az elvárásoknak, és az egyező pontok nagyobb hangsúlyt kapnak, mint a hiányzóak.

„Az emberek absztrakt tulajdonságokat keresnek, amit egy romantikus partner testesít meg. Aztán amikor találkoznak valakivel, azt érzik, igen ő megfelelő, majd észreveszik, hogy az illető képtelen például kompromisszumokat kötni, és egyáltalán nem felel meg az alapvető elvárásaiknak” – magyarázta el Paul W. Eastwick, a Journal of Personality and Social Psychology c. lapban megjelent tanulmány első szerzője.

Fő a vonzalom

A kutatók szerint az sem meglepő, ha végül egy teljesen más ember mellett kötünk ki, mint akit elképzeltünk magunknak. Az emberek ugyanis nem a tulajdonságaik összességeként jellemezhetőek. Attól mert valaki sikeres a munkájában, ambiciózus és jól néz ki, még nem tudhatjuk, hogy milyen dolgokat szeret. Az internetes párkeresés is tipikus példája ennek, hiszen ott adott tulajdonságok alapján keresgélhetünk a jelöltek között. A későbbi találkozás mégis sokszor csalódást okoz. A szakértők szerint ezért a legfontosabb maga a vonzalom, nem pedig önmagukban az egyes tulajdonságok.

Forrás: Semmelweis Figyelő
Fotó