Magas férfi, alacsony nő
Posted by Társkeresőoldal on 16 november 2012

Egy brit tanulmány szerint az átlagosnál magasabb férfiak és az átlagosnál alacsonyabb nők több sikerrel járnak a társkeresésben, a gyermekvállalásban.

Ezek a preferenciák valószínűleg az evolúció során alakultak ki, állapítja meg a tanulmány biológus-pszichológus szerzője, aki hozzáteszi: ez lehet többek közt a magyarázata annak, hogy a legtöbb férfi magasabb, mint nőtársai.

„Bizonyára volt olyan idő a távoli múltban, amikor a túlélés szempontjából előnyösebbnek tűnt, ha a férfi magas, testes, és ennek folytán alkalmasabbá vált bizonyos, naponta folytatott fizikai tevékenységek elvégzésére (például a vadászatra). Ugyanakkor megfelelőbb volt egy nő számára, ha alacsony, mivel alkata révén energiát takaríthatott meg, és azt az utódgondozásra fordíthatta” – tartja a tudós, majd így folytatja:
„Azóta természetesen az emberi társadalom és az életkörülmények óriási változáson mentek keresztül, de úgy tűnik, hogy ezek a preferenciák bevésődtek az agyunkba, és most is befolyásolják a párválasztást. így, noha a túlélési tényező már nem játszik szerepet, ez az evolúciós folyamat tovább tart, és jelen van a két nem pszichéjében, amikor társat keres.”

A kutatás tanulságai

A szakember 10 000 olyan brit férfi és nő családi állapotát, társas viszonyát vizsgálta meg, akik 1958 márciusának egyik azonos hetében születtek. A kutató azt találta, hogy a vizsgálati csoportban a magasabb férfiak és az alacsonyabb nők nagyobb gyakorisággal házasodtak, és több gyermekük született.
A vizsgálódás azt is kimutatta, hogy egy átlagos magasságú férfinak kisebb valószínűséggel lesz gyereke, mint a magasabbnak. Az átlagosnál alacsonyabb nők viszont gyorsabban mennek férjhez és vállalnak gyermeket, mint a magasabbak. Ezek az adatok egy korábbi kutatást is igazoltak, mely szerint az említett nők vonzóbbaknak találják a magas férfiakat, mint a közepes testalkatúakat.

„Azt nem tudtuk meg, hogy ez ténylegesen jelent-e valamit a valós életben, vagy ez csak egyfajta mentális eszmény, amellyel az emberek a pszichológiai laboratórium körülményei között hozakodnak elő” – ismeri be a kutató.

Rossz hír a magasabb nők és az alacsonyabb férfiak számára

Megjegyzi, hogy a magasabb férfiak és az alacsonyabb nők által élvezett előnyök azért mégsem annyira nagyok. Azonban a küszöb elég magas ahhoz, hogy jelentékeny különbséget idézzenek elő a férfi–nő viszonyban. A kutató szerint ez azt jelenti, hogy általában véve a férfiak magasabbak maradnak, mint a nők, még „sok száz generáción keresztül”.

Meglehet, hogy ez rossz hír a magas nők és az alacsony férfiak számára, mert kisebb eséllyel győzhetnek a társkereső játszmában. Tény ugyanis, hogy partnereik jobban felkeltik mások figyelmét. A nők egyre inkább a náluk magasabb férfiakat részesítik előnyben, egy magas nő valószínűleg egy még magasabb férfit keres. Ami azt jelenti, hogy szűkebb férficsoportból választhat, ha partnert akar találni.

Ez a magasságfüggő társas tangó főleg a tudatalattinkban kavarog, ami nem jelenti azt, hogy nem vagyunk tudatában annak – állítja a szakember. A társkereső hirdetések is jó példák erre. A magas férfiak ugyanis mindenképp közlik ezt a tényt a hirdetésben, míg az alacsonyak hallgatnak testmagasságukról, vagy éppen néhány centiméterrel írásban növelik azt.

Forrás: Patika Magazin
Fotó